26.12.2017

Josef Bruk

N o v á P a k a - 26. 12. 2017

Přinášíme vám rozhovor s nejslavnějším hokejovým rodákem Novopacka Josefem Brukem.

Narozen 14. 3. 1934 v Heřmanicích, obec Nové Paky. V současné době žije v Plzni. Jeho životopis jsme přinesli v minulém roce.

Jaké jsou tvé vzpomínky na Novou Paku? Jaké vidíš změny za posledních 15 let?

Na vzpomínání je ještě dost času. Já žiju současností Nové Paky. O změnách bych ani nemluvil, spíše o rozvoji a modernizaci. Skutečností je, že pokaždé, když zavítám do Paky, je co prohlížet nového nebo vylepšeného. Faktem je, že v Nové Pace sportovní zázemí je skutečně na vysoké úrovni a v perfektním stavu a plně využívané. Jeho komplexnost se přímo nabízí k pořádání tréninkových kempů na nejvyšší úrovni. Jediným problémem jsou ubytovací kapacity.

Jaké jsou tvoje zkušenosti s přístupem k hokeji v Nové Pace?

Já odpovím ústy Dominika Haška. S Dominikem jsme se v létě připravovali vždy v Československu, resp. Čechách a to cíleně každý týden v jiném prostředí.Jednu sezonu jsem naplánoval do Nové Paky. Tady jsme našli opravdu optimální podmínky pro přípravu a navíc jsme narazili na partu zapálených a fundovaných lidí, kteří nám pomáhali přípravu opravdu optimalizovat. V závěru přípravy vyslovil Dominik přání: „...příště naplánuj přípravu kde chceš, ale jeden týden určitě v Pace!“ U toho zůstalo i v následujících sezonách. To je myslím dostatečná odpověď na tuto otázku.

Jak si Nová Paka vede v porovnání s ostatními, srovnatelnými i většími kluby?

V Pace se uskutečnila celá řada akcí, kterých se zúčastnili i bývalí ligoví hráči, reprezentanti i zkušení trenéři. Všichni jen obdivně kroutili hlavami a kladli si otázku: „Jak jste tohle dokázali?“ Také odpověď na otázku, že?!

Na čem by podle tvého názoru měl novopacký klub stavět? Kde je jeho potenciál a možnosti?

Domnívám se, že za mě odpovědělapaníRenata Olšová a spol.Z jejich mailu mám velice dobrý pocit.Po dlouhé době jsem se seznámil s projektem, který má hlavu a patu a dokazuje, že i u nás jsou lidé s hlavou a srdcem na pravém místě. Ano, vytvořit fan klub, který bude spolupracovat s klubem nejen po stránce sportovní, ale i společenskéatd. Takové fan kluby existují ve Skandinávii, v USA i Kanadě, tedy i ve státech, kde vlády poskytují sportu daleko větší finanční prostředky než tomu je u nás.Fan kluby vyjadřují sounáležitost s klubem, resp. městem.Jsem přesvědčený, že tento projekt bude mít zásadní význam a posune hokej v Pace zase o kus dál. Prosím ale nezaměňovat fan klub s rowdies!

Jak myslíš, že se má hokej dělat na malém městě?

Jak se má hokej dělat na malém městě se nedá naordinovat ani předkládat jakýkoliv recept.Záleží na mnoha okolnostech a aspektech:ekonomickoprůmyslové aspekty dané oblasti,společenskosociální aspekty, společenskokulturníaspekty, přírodní podmíky atd.Vždy má ale přinášet radost a zábavu jak aktivním účastníkům, tak divákům.

Bez malých klubů by nebylo velkých klubů, bez malých divadel by nebylo velkých divadel!Rovněž i v malém městě se dá hrát velký hokej.Jeden z mnohých příkladů je Litvínov. Litvínov není ani krajským ani okresním městem, ale kolik tam vyrostlo olympioniků, mistrů světa, reprezentantů. A nejen v hokeji. Konečně udělejme inventuru osobností nejen ve sportu a zjistíme že Podkrkonoší se nemá vůbec za co stydět.

Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři