19.02.2018

Rozhovor s Martinem Jebavým

N o v á P a k a - 19. 2. 2018

Na otázky Petra Čepka odpovídal Martin Jebavý (rozhovor proběhl před Vánoci, kdy se ještě hrála základní část):

Ot.: Můžeš se nám trochu představit na úvod - kolik Ti je roků, odkud pocházíš, co jsi vystudoval a jaké je Tvé pracovní povolání?Nyní mi je 24 let a pocházím z Nové Paky. Ještě stále jsem studentem na vysoké škole na Univerzitě Pardubice obor Informační technologie, kde dodělávám inženýrské studium. Ohledně mého pracovního života pracuji ke škole na poloviční úvazek jako softwarový vývojář v jedné pardubické firmě.

Ot.: Kdo tě přivedl k hokeji a proč zrovna k tomuto sportu? V kolika letech jsi s hokejem začínal?S hokejem jsem začal ve 4 letech. Už si moc přesně nepamatuji, kdo mě k němu přivedl. Můj starší bratr hrál hokej a rodiče mě brali na jeho zápasy. Chytilo mě to a rodiče mě podpořili.

Ot.: Kdo byl od mala Tvým hokejovým vzorem?
Mým hokejovým vzorem je asi jako skoro u každého hokejisty Jaromír Jágr. Možná překvapením je, že dalším vzorem byl pro mě Hašek. Do určitého věku jsem chtěl být spíše brankář než hráč v poli, ale doma se myšlenka, že bych chytal, neshledala s úspěchem.

Ot.: Komu fandíš v hokeji - u nás, v NHL, či jiné soutěži?V extralize vyloženě nemám klub, kterému bych fandil. Věnuji větší pozornost NHL než naší domácí soutěži. Pokud mám během dne čas, sleduji sestřihy zápasů. Mým oblíbeným klubem v NHL je Philadelphia. Sice sleduji více klubů, kde hrají naši hráči, ale Philadelphia je na vrcholu mého žebříčku.

Ot.: Většinu zkušeností s hokejem si sbíral v Nové Pace, máš zkušenosti s jiným klubem?

V mládežnických kategoriích se Paka spojovala s Trutnovem a později i s Vrchlabím. Díky tomu jsem měl možnost nakouknout i do krajského hokejové výběru. V deváté třídě jsem šel na hostování do Hradce Králové. Zde jsem strávil dva roky. Bohužel kvůli dvěma operacím s patami na nohách během těchto dvou let, mi neumožnilo posunout se dál.

Ot.: Přes jaké posty si prošel nebo kde se ti hrálo nejlépe?

Vyzkoušel jsem si všechny posty včetně gólmana. V mládežnickém věku jsem odchytal zápas nebo dva, když nám chyběl zrovna gólman na zápase. Jinak jsem začínal jako útočník, než jsem šel do Hradce. Tam jsem se jim líbil i jako obránce, takže v tu dobu jsem hrál hlavně obranu. Po návratu do Nové Paky jsem střídal oba tyto posty. Nyní se mi hraje nejlépe na levém křídle, které u nás v týmu plní roli defenzivního útočníka.

Ot.: Jak podle tebe vypadá dosavadní sezóna?

Průběh sezóny je zatím velmi vyrovnaný a každý získaný bod, bude hrát na konci základní části velkou roli. Proto je důležité jít do každého zápasu naplno, kde může i bod z prodloužení mít cenu zlata.

Ot.: Poslední zápasy tým zaznamenal velký vzestup - 5 vítězství v řadě, co vás „nakoplo“?

Myslím si, že na to měl největší vliv fakt, že jsme tyto zápasy odehráli ve stejném složení. Soupeři nás si myslím i celkem podceňovali, což jsme mohli využít v náš prospěch. Přeci jen jsme se nacházeli na chvostu tabulky.

Ot.: Jak se o vás jako o hráče stará vedení klubu, je tam z Tvé strany spokojenost, nebo by sis přál něco vylepšit?

Co se týče zázemí si nemohu stěžovat a mohu s čistým svědomí říci, že ho máme nejlepší mezi kluby v naší lize. Co bych si asi přál za vylepšení, je nechat dodělat druhou variantu dresů ke stávajícím modrým. Ale vím, že to není jednoduché.

Ot.: Patříš k nejproduktivnějším hráčům týmu. Jaký je tvůj recept?

Nevím, jestli patřím k nejproduktivnějším, ale aktuální sezóna je pro mě ohledně produktivity mnohem lepší, než tomu bylo v loni, kdy se mi vůbec nedařilo.

A jaký je můj recept? Nejsem zrovna technický typ hráče, takže vše vsázím na fyzickou připravenost a obětavost.

Ot.: Jsou ještě nějaké rezervy, kde by jsi mohl Ty nebo tým „přidat“?

Rezervy se vždy najdou. Vím, kde bych mohl přidat já, ale to bych teďka nechtěl rozvádět. Kde má tým rezervy, to musí vidět zejména trenéři.

Ot.: Koho pokládáš za favorita soutěže a proč?

Soutěž je hodně vyrovnaná. Sami jsme se mohli přesvědčit v posledních zápasech, že můžeme porazit každého, proto podle mě není nikdo favorit soutěže. Začne jít do tuhého po skončení základní části.

Ot.: A jak vidíš ambice našeho týmu?

Ambice každého týmu před sezónou je přeci vyhrát celou soutěž. Ale nyní je na pořadu skončit do šestého místa po základní části. Play off už je jiná soutěž, kde může porazit kdokoliv kohokoliv. Pokud se nám bude dařit jako dosud, můžeme podle mě pomýšlet dost vysoko i přes ten ospalý start sezóny.

Ot.: Zbývá ti mimo hokej nějaký čas pro další sport?

Během sezóny je těžké si najít čas pro další sport s kombinací školy a práce. Během týdne jsme většinou čtyřikrát na ledě. Ale snažím se chodit dvakrát až třikrát týdně do posilovny, abych se udržel v kondici a případně ji i vystupňoval.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sportovních i osobních úspěchů!

Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři