04.02.2020

ROZHOVOR S LUKÁŠEM ABRAHAMEM

N o v á P a k a - 4. 2. 2020

Přinášíme rozhovor Petra Čepka s obráncem a taktéž kapitánem ,,A" týmu, Lukášem Abrahamem.

Ot.: Od kolika let hrajete hokej a kde jste hokejově vyrůstal, mládežnické kategorie atp.?

Odp.: K hokeji jsem se poprvé dostal ve školce. První kroky a vlastně velkou část kariéry jsem absolvoval v Jablonci. Mládeží jsem si částečně prošel v Liberci, ale první zápasy mezi dospělými jsem zažil opět v Jablonci. Poslední roky jsem si postupně zahrál v Trutnově, Vrchlabí a nyní v Nové Pace.

Ot.: Ve 2. lize jste odehrál nejvíce sezón za Jablonec nad Nisou - celkem 9, předpokládám, že tam jste nasbíral nejvíce zkušeností? Je Jablonec pro Vás stále mateřským klubem a jaké to je proti nim nastoupit?
Odp.: Přesně jak říkáte. Nicméně první sezóny byly spíše o tom, prosadit se do základního kádru, přeci jen v Jablonci byl vždycky kvalitní tým plný výborných hokejistů, takže nějaké zkušenosti přišly až později. V Jablonci žiji, pracuji a mám zde rodinu, takže ano, pořád ho beru jako mateřský. Zápasy proti Jablonci jsou vždy specifické, mám tam mnoho kamarádů a v hledišti známých, takže to není nikdy jednoduché.

Ot.: Za nováčka z Nové Paky jste nastoupil jako kapitán, co to pro Vás znamená - role kapitána?
Odp.: Je to určitá odpovědnost. Fungujeme spíš s Alešem nebo Tiborem jako prostředníci mezi týmem a vedením. Nicméně tahle role na mě spíše zbyla jako na nejstaršího, určitě si nepřipadám jako vůdčí typ.

Ot.: Jak jste spokojen z dosavadním průběhem sezóny, dalo by se říct že více jak polovinu soutěže jste se drželi v postupové šestce, pak přišel útlum?
Odp.: Je to tak. Máme mladý a ne úplně zkušený tým. Spoustu zápasů jsme měli dobře rozehraných, ale nebyli jsme schopni je dotáhnout. Přišli jsme tak zbytečně o velké množství bodů, které nám teď chybí. Období kolem Vánoc nám celkově moc nevyšlo a teď to budeme muset dohánět.

Ot.: Hodně bodů se ztratilo v zápasech, kde jste vedli o 3 branky (s Mostem, Řisuty) v jiných zápasech o 2 branky, obzvláště je škoda domácího zápasu s Řisuty, kde jste vedli 4:1, nakonec porážka v nájezdech 4:5. Čím to, že se zápasy nepodařilo dovést ke tříbodovému zisku?
Odp.:Nezkušenost. Jinak se hraje zápas za stavu 0:0 a jinak se musí hrát zápas, kdy 4:1 vedete. V šatně si řekneme, jak to musíme dohrát, abychom na konci byli úspěšní, ale stejně se najdou hráči, kteří berou své osobní statistiky vážněji než ty týmové.

Ot.: Máte za sebou teď dva klíčové zápasy v boji o postupové šesté místo, v obou zápasech - s Jabloncem a Trutnovem se hrálo - dalo by se říct o 6 bodů. Jak vidíte tyto dva poslední domácí zápasy?
Odp.: Oba zápasy beru jako ostudné a chtěl bych se fanouškům omluvit za to, na co museli koukat. Možná to zní hodně kriticky, ale kdo hokej trochu sleduje a viděl v jaké sestavě přijel a nastoupil Jablonec, tak nic než tři body nepřipadalo v úvahu. Takže ztráta. No a Trutnov nás vyškolil. Zkušeně si počkal na naše chyby a ty potrestal.

Ot.: Play-off ještě není definitivně pryč, přestože se ztrácí 5 bodů na šestý Trutnov, co je potřeba udělat, aby se Nové Pace podařilo dosáhnout cíle, který byl vytyčen před začátkem sezóny - tj. postup do play-off?
Odp.: Je potřeba začít proměňovat šance, kterých máme velké množství. A je jedno jestli to jsou přesilovky, přečíslení nebo jen střelecké příležitosti, ale pokud bude mít Paka po posledním zápase nejméně vstřelených gólů ze všech týmů, jako je tomu doposud, tak nikdo nemůže čekat, že bude hrát play-off.

Ot.: Diváci letos vidí skutečně kvalitní hokej a spoustu napínavých zápasů, v návštěvnosti domácích zápasů je Nová Paka na 3 místě (průměr na zápas 633, Trutnov má jen o 4 diváky více a Vrchlabí pro zajímavost 1222 diváků), co říkáte divácké podpoře?
Odp.: Divácká kulisa je výborná, lidem určitě patří díky a pro nás je to neskutečně důležitý faktor.

Ot.: V posledních domácích zápasech se podepisuje petice za podporu novopackého hokeje v 2. lize ze strany Města. Jak je podle Vás důležité, aby Město podporovalo sport, který je ve 2. lize na poměrně vysoké úrovni a těší se velkému diváckému zájmu?
Odp.: Rozhodně. Nikde to kluby nemají jednoduché. Sponzorů je málo a peněz ještě méně, ale domnívám se, že by se zástupci města měli o kluby hlavně v menších městech postarat. Obzvláště pokud je divácký zájem nadstandardní, tak jako v Nové Pace.

Ot.: Jaké jsou Vaše osobní cíle, jak ty současné, tak i ty budoucí - co chcete v hokeji dokázat?
Odp.: Mé osobní cíle se vyplnily před dvanácti dny, kdy mi má skvělá manželka porodila druhé dítě. Nejsem člověk, který by přehnaně plánoval budoucnost, takže žádné vysněné mety nemám. No a v hokeji bych si rád zahrál s Novou Pakou play-off.

Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři