26.06.2020

SPOLUPRÁCE S HC VRCHLABÍ

N o v á P a k a - 26. 6. 2020

22. května jsme mohli číst na serveru hokej.cz o tom, jaké změny čeká Stadion Vrchlabí pro nadcházející sezónu v 1. lize. V článku se zmínil pan Jakubec o možné spolupráci s BK Nová Paka: „Zároveň jednáme o možnosti spolupráce s kluby z druhé ligy. Zatím jsme nejdále v jednání s týmem z Nové Paky."

Ot.: Moje první otázka bude navazovat na výše zmíněnou poznámku na hokej.cz, jak pokročila od té doby vzájemná jednání mezi týmy?

JJ: Spolupráci mezi našimi kluby považuji za dohodnutou. Samozřejmě spolupráce dvou klubů je živá záležitost, kdy je potřeba reagovat na momentální situaci, ale základní pravidla považuji za jasně daná a náš klub je připraven je dodržet.

BŠ: Jsme dohodnuti na kostře spolupráce. Někteří hráči prvoligového Vrchlabí budou mít vyřízené střídavé starty v 2. lize za BK Nová Paka a někteří budou mít tuto možnost opačným směrem.

Ot.: Kolik takových jednání se uskutečnilo, než došlo ke sladění představ o spolupráci mezi oběma týmy?

JJ: Nebylo to nijak extrémně složité. Několik telefonů a jedno setkání. Myslím, že zde by šlo použít přísloví - kde je vůle, je i cesta.

BŠ: Jednání nebylo moc, známe se. Stačilo několik telefonátů a osobní setkání a písemně sepsané představy spolupráce ze strany HCV. Zároveň došlo k dojednání o postupu řešení hráčských práv mládeže.

Ot.: Otázka pro pana Jakubce – jaké týmy jste ještě oslovili a proč jste nakonec pro spolupráci zvolili BK Nová Paka?

JJ: Od začátku jsme primárně uvažovali o BK Nová Paka, a pak ještě projevil zájem o spolupráci pan Vasil Teodoridis ze Dvora Králové. Ve Dvoře ale měli tým již víceméně sestavený, a tak nebylo moc o čem hovořit. Klub Nové Paky se pro nás v tuto chvíli jeví jako ideální partner.

Ot.: Co tato spolupráce přinese Stadion Vrchlabí a co BK Nová Paka?

JJ: Jak jsem již několikrát uváděl, tak pro nás tato sezóna nebude jednoduchá, protože budeme ve vyšší soutěži nováčky. V podstatě budujeme úplně nový tým a uvidíme, jak si vše sedne a jak vše bude fungovat. I proto chceme udržet širší kádr a některé hráče, kteří nebudou mít tolik prostoru v zápasech Chance ligy, budeme posouvat do nižší soutěže.

BŠ: Pro BK Nová Paka to bude jistě vědomí postavení spolupracujícího silného partnera s možností využití hráčů širokého prvoligového kádru s profesionálními podmínkami.

Ot.: Navážu dalším dotazem opět na server hokej.cz, kde je oznámen příchod hlavního trenéra pro BK Nová Paka z Vrchlabí, pana Petra Hlaváče, který působil na střídačce Stadionu. Jaký impuls se v Nové Pace očekává příchodem nového trenéra?

JJ: Já jsem s Petrem začínal ve svojí funkcionářské pozici a prošli jsme spolu celou cestu II. ligou, která vyvrcholila letošním postupem. Petr je pro mě člověk, který hokeji výborně rozumí, má trenérský cit a umí si získat hráče na svoji stranu. Jeho cílem, jako každého trenéra, bude uhrát co nejlepší výsledek a já doufám, že mu k tomu pomůžou i kluci z Vrchlabí.

BŠ: Petr Hlaváč je tou první osobou, která bude zajišťovat bezkolizní průběh spolupráce v průběhu náročné sezóny. Dá se říci, že je stavebním kamenem vytvořené spolupráce. Impulsem je předpoklad sestavení kvalitního kádru, který by měl obsáhnout celý průběh soutěže v kvalitním výkonu a tedy i výsledcích.

Ot.: Kolik hráčů by mělo z Vrchlabí do Nové Paky přijít?

JJ: Zatím jsme dohodnuti na cca. 1 pětce, ale myslím, že v sezóně to bude více jmen, která se v Nové Pace objeví.

BŠ: V tuto chvíli se předpokládá pravidelný start kvarteta hráčů. Záležet bude na výkonnosti jednotlivců, jejich využívání v prvoligovém týmu, potřebám a možnostech obou klubů.

Ot.: Kolik jich bude zařazeno do stálé sestavy a kolik na hostování?

JJ: Na hostování odchází hráči, kteří se nám nevešli ani do širší sestavy. Z loňské sestavy je to Martin Abrahám. Dále budou určitě hráči na střídavé starty, ale zde konkrétní jména uvádět nebudu. Momentálně všichni kluci absolvují náročnou letní přípravu a opravdu na sobě tvrdě pracují. Trenér je s nimi spokojený a všichni dostanou v srpnu šanci se prosadit do A-týmu. Konkurence bude veliká a ani mladíci z Pardubic nemají ve Vrchlabí nic jistého.

BŠ: Na hostování jdou do Nové Paky Jan Kerekanič, Michal Chleborád a Martin Abrahám. Na střídavé starty to budou asi čtyři hráči s tím, že budou muset absolvovat předzápasové přípravy v Nové Pace. Vše bude záležet na možnostech a potřebách obou týmu.

Ot.: Mohou v Nové Pace očekávat i příchod některého z těch „hvězdných hráčů“ starší generace, kteří již nebudou v „A“ týmu v 1. lize nastupovat, o jaké hráče by šlo?

JJ: Já doufám, že ano a že si i v Pace budou fanoušci moci užít hokejové geniality, které tito hráči předváděli ve Vrchlabí.

BŠ: Ano. Sportovní veřejnost budeme informovat.

Ot.: Je tato vzájemná spolupráce mezi kluby dohodnuta na jeden rok nebo na delší časové období a čím je to podmíněno?

JJ: Spolupráce bude fungovat tak dlouho, dokud bude pro obě strany přínosná. Já se domnívám, že pro Vrchlabí je velice důležité mít spolehlivého partnera ve II. lize a pokud vše bude fungovat, rádi ve spolupráci budeme pokračovat.

BŠ: Spolupráce je zahájena bez časového omezení.

Ot.: Dalo by se tedy říct že BK Nová Paka bude „farmou“ prvoligového Vrchlabí? A jaký zájem bude mít vedení Stadionu, aby se partnerskému týmu dařilo ve 2. lize?

JJ: Mě slovo farma nevadí, ale někteří fanoušci i u nás ve Vrchlabí jsou na něj doslova alergičtí. Já osobně bych to farmou nenazýval. BK Nová Paka je naprosto nezávislý klub a my se mu budeme snažit pomoci, jak nejlépe budeme umět. A nejenom my, do této spolupráce bude vstupovat i pardubické Dynamo. Vše je o lidech a o komunikaci a já myslím, že je veliká reálná šance, aby to fungovalo velice dobře.

BŠ: Bude to oboustranná spolupráce, která může sahat až na osu spolupráce mezi extraligovými a prvoligovými týmy. BK Nová Paka nebude farmou HCV. BK Nová Paka bude poskytovat svému partnerovi možnosti hráčských uplatnění vybraným hráčům, kteří nebudou mít v I. lize tolik příležitostí.

Ot.: Pro Novou Paku to bude tedy výrazné posílení kádru oproti loňské sestavě?

JJ: To nedokážu úplně posoudit. Já osobně si myslím, že v loňské sezóně kádr Nové Paky nebyl vůbec slabý a v každém našem vzájemném zápase to byl urputný a vyrovnaný boj. Myslím, že loňský výsledek neodpovídal kádru, který v Nové Pace byl. Jak znám Petra Hlaváče, tak rozhodně nebude chtít hrát jen tak pro zábavu, ale bude mít ty nejvyšší ambice. Hráči z Vrchlabí, kteří do Nové Paky přijdou, budou 100% fyzicky připraveni a myslím, že i mentálně a hokejově budou mít co nabídnout.

BŠ: To se nedá říci. Kvalita tu byla i minulou sezónu. Pouze v závěru sezóny přišla zranění a potřeby HCV, když stáhl z hostování Jardu Dvořáka, který v té době byl jedním z nejlepších tahounů Nové Paky. A pak zranění a nemoci přinesly neúspěšné výsledky v jejím závěru. Spíše se jedná o změnu koncepce herního stylu.

Ot.: Budou ještě nějaká jednání pokračovat, nebo bych mohl pana Šmiku nebo pana Jakubce požádat o nějaké shrnutí dosavadních jednání?

JJ: Jak jsem již uvedl, tak považuji ty základní témata za vyřešená a pravidla za nastavená. Ale je to spolupráce 2 klubů a v těch se neustále něco děje, takže komunikovat se bude určitě v průběhu celé sezóny.

BŠ: Jednání a telefonáty budou probíhat neustále především na ose sportovních manažerů a trenérů. Jednání byla a jsou srozumitelná a stabilní. Je dané, jak budou a mohou oba kluby spolupracovat.

Děkuji za rozhovor. Petr Čepek

Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři